Травка зеленеет

28.04.2013

Травка зеленіє, сонечко блищить, ластівка з весною в сіни до нас летить. Існує думка, що кожна людина є те, що вона їсть. Ким же бути приємніше - ніжним салатовим листком або соковитою свинячою котлетіною? Якщо ви ще не визначилися, то ось вам кілька аргументів на користь листочка.Всі знають, що зелень корисна, але не багато хто замислюється на скільки. А задуматися варто, хоча б з тих міркувань, що сильна і граціозна тварина - кінь харчується травою. Отож, чогось прибріхують фахівці зі здорового способу життя розповідаючи, що харчуючись тільки зеленню, ви недоотримаєте якихось білків і жирків. Жираф, наприклад, нормально тільки на листках зелених наїдає всю ту божественну конструкцію з м'язів і кісток покриту блискучою шерстю, яку ми з захопленням бачимо в зоопарку.

giraffe

Ось декілька цікавих фактів про зелень з наших прилавків.

Петрушка - дика петрушка росте на узбережжі Середземного моря. У ній містяться необхідні організму для нормальної життєдіяльності: кальцій, фосфор, магній, залізо, цинк, фтор, селен, незамінні жирні кислоти, фолієва кислота, вітаміни групи В, А, С (перевищує вміст його в лимоні в 4 рази!), К , РР. Користь петрушки проявляється у зміцненні кісткового скелета, зниженні рівня цукру в крові, заспокоює нервову систему, запобігає появі ракових клітин, карієсу. Проте нещодавно з петрушкою трапився казус. 1 червня 2011 року набула чинності постанова Головного державного санітарного лікаря РФ, відповідно до якої плоди і ефірне масло плодів петрушки кучерявої (Petroselinum crispum) були віднесені до біологічно активних речовин. Згаданою постановою петрушка кучерява була включена до групи «Рослини, що містять сильнодіючі, наркотичні або отруйні речовини», що викликало масу непорозумінь і курйозів у пресі та блогосфері. Зокрема, був зроблений необгрунтований і невірний висновок про те, що петрушка кучерява є рослиною, що містить наркотичні речовини. 14 червня 2011 Росспоживнагляд був змушений опублікувати на своєму офіційному сайті прес-реліз для спростування повідомлень деяких ЗМІ про те, що зелень петрушки кучерявої непридатна до вживання в їжу.

Кріп - в листі кропу маються аскорбінова і нікотинова кислоти, каротин, тіамін, рибофлавін, а також флавоноїди, вуглеводи, пектинові речовини, набір мінеральних солей (заліза, калію, кальцію, фосфору та ін.) У плодах кропу міститься 15-18% жирної олії і 14-15% білків. У всіх частинах рослини міститься ефірна олія. Завдяки всьому цьому кріп оживляє діяльність травної системи, покращує метаболізм. Бажано використовувати зелень кропу в дієтичному харчуванні при ожирінні, захворюваннях печінки, жовчного міхура, нирок, при гастритах, метеоризмі. Кріп також помітно знижує тиск, тому не дивлячись на всю користь гіпотонікам його слід уникати.

Шпинат - містить залізо, кальцій, магній, вітаміни A, C і E, антиоксиданти і фолієву кислоту. Дуже добре активізує перистальтику, таким чином позбавляючи вас від шлаків. Зміцнює ясна, особисто я вже після місяця відносно регулярного поїдання пучка-другого шпинату в день повністю позбулася кровоточивості ясен.

iceberg_lettuce

Салат «Айсберг» містить вітаміни В9, А і С, кальцій і залізо. Натрію в цьому салаті на 60% більше, ніж калію, завдяки чому він є дієтичним продуктом, придатним для розвантажувальних днів при ожирінні та цукровому діабеті. При вживанні салату в їжу значно підвищується гемоглобін в крові і знижується рівень солей, тому він чудово підходить для літніх людей. Сприяє салат «Айсберг» і поліпшенню зору. Американські вчені зробили висновок, що ті, хто постійно вживає його в їжу, набагато рідше страждають серцево-судинними захворюваннями, і у них рідко бувають переломи кінцівок завдяки високому вмісту кальцію в цьому продукті.

rucola

Рукола - що так недавно з'явилася в нашому раціоні завдяки італійським ресторанам. Ця травичка виявляється завжди була поруч. На півдні нашої країни дика рукола росте на пустирях. Ще кілька років тому я з заздрістю дивилася на Джеймі Олівера який в телевізорі відправився на пустир за своїм будинком і нарвав руколи. Але і я минулого року знайшла її на недоглянутих частинах своєї дачної ділянки, бінго! Листя руколи в Стародавньому Римі вважалися афродизіаком. У 100 грамах трави міститься: до 15 мг вітаміну C, до 1,8 мг - вітаміну A, до 48 мг - вітаміну B9 і багато інших. Також вона багата мікроелементами - калієм (до 220 мг на 100 грамів салату), кальцієм (до 77 мг), магнієм (до 40 мг), йодом (до 8 мкг), залізом (до 0,6 мг). Завдяки біологічно активним речовинам рукола благотворно впливає на травлення, має діуретичну, відхаркувальну, антибактеріальну та лактогонну дію. Згідно з деякими даними, регулярне вживання руколи в їжу сприяє зміцненню імунної системи, нормалізації водно-сольового обміну, підвищенню рівня гемоглобіну і зниження рівня цукру в крові. Вважається, що її корисно їсти і з метою профілактики онкологічних захворювань. Дуже корисна рукола длятих хто худне - багата клітковиною зелень створює відчуття ситості а біоактивні речовини підвищують настрій.

valerianella

Корн - в наших супермаркетах чомусь прижилася назва «салат-маш», ще деякі плутають його з бебі-шпинатом. Але це різні рослини. Салат Корн насправді українською мовою має назву Валеріанелла городня, або Польовий салат (лат. Valerianella locusta) - вид рослин з роду валеріанелли (Valerianella) сімейства Валеріанові. Не складно здогадатися, що цей салат несподівано підходить нервовим особам, оскільки має легку седативну дію. У його листі міститься велика кількість заліза. Збирають корн ранньою весною, відразу після того, як зійшов сніг, тому даний вид салату є однією з перших рослин, яка здатна поповнити запаси вітамінів в організмі після зими.

Radicchio

Радіччіо - це дуже гарний салат. Його вирощують в темряві, завдяки чому він повністю втрачає зелений пігмент який заміщається червоним. Серед усіх салатів цей - один з найбагатших на вітамін A продуктів. Він також корисний за вмістом вітаміну C, кальцію, хлору, заліза, фосфору, калію, сірки, дієтичного волокна і каротину. При цьому мінімум калорій і максимум волокна: на 100 г листя радіччіо припадає всього 17 калорій і цілих 8% денної норми дієтичного волокна. Високий вміст інуліну допомагає знизити рівень глюкози і холестерину в крові діабетиків і огрядних людей. Тут маса вітамінів групи B: фолієва кислота, пантотенова кислота (вітамін B5), піридоксин (вітамін B6), тіамін (вітамін B1) і ніацин (B3). Ці вітаміни вкрай корисні для нервової системи. Вони також беруть участь у багатьох важливих метаболічних процесах. Багато мінералів таких як марганець, мідь, залізо, і калій. Марганець використовується у виробленні деяких ферментів, а калій допомагає протистояти натрієвої гіпертонії. Радіччіо дуже смачний, красивий і дуже венеціанський салат. Його чарівні біло-бордові розетки ви побачите на венеціанських ринках, в магазинах і навіть у дьюті-фрі в аеропортах. Сорти радіччіо звучать музикою назв містечок області Венето - радіччіо ді Кьоджа, радіччіо ді Тревізо, радіччіо ді Кастельфранко.

melograno

текст: Граня Гайдукевич

comments powered by Disqus

Рекомендуємо

Libido.UA – Знайомства серйозні та не дуже