Продуктовый набор

24.04.2013
sab

Вегетаріанство стало нині безсумнівним трендом, людей, що, чи то люблять тварин, чи то ненавидять рослини, з'явилося так багато, що вже масово відкриваються вегетаріанські магазини і ресторани. Адже ще якихось п'ятнадцять років тому вегетаріанцями були тільки маленька групка сектантів в помаранчевих шатах. Для того щоб харчуватися за новими законами необхідно забути практично всі рецепти щасливого радянського дитинства, і придумати нові. Але, виявляється, придумувати нічого не треба, індійська кухня тисячоліттями використовує вегетаріанські продукти. Все придумано до нас! Залишилося тільки все спробувати і прийняти те, що сподобалося. Пробувати ми підемо, звичайно, в ресторан. Але, щоб читання меню не перетворилося на випробування для всієї родини, спочатку ми познайомимося з новими для нас і звичними для індійської кухні продуктами, а також продуктами, з якими ви зіштовхнетеся в вегетаріанської кухні.
Сабджі - це класика індійської ведичної кухні. Ця страва нагадує овочеве рагу, проте ні в одне рагу не додають стільки спецій, скільки кладуть індійці в сабджі. І справа навіть не в кількості, а в різноманітності використовуваних приправ. Простіше кажучи «сабджі» це і є «овочі», але по-індійськи запашні.

vegetarian-samosa

Самоса - на першому місці в переліку найпопулярніших індійських страв смажені пиріжки з овочами. Правда, схоже на татарське «самса»? І за формою це точно такі ж пірамідки з тіста але з іншою начинкою. Де у татарина баран, там у індійців бобові, картопля, солодкий перець і в загальному всіляке «сабджі». І звичайно з прянощами, куди ж без них.

Сейтан - продукт харчування, що виготовляється з пшеничного білка (також званого «глютен», «клейковина»), батьківщиною якого є східна Азія. У меню вегетаріанського ресторану ви швидше за все побачите сейтанові відбивні, або ще яку небудь варіацію «м'ясної» страви. Це він, той самий «фальшивий заєць». За смаком яловичина.100 грамів сейтану містять близько 40 грамів вуглеводів, 25 грамів білка і 1 грам жиру. Завдяки високому вмісту білка, а також зовнішньому вигляду, текстурі і консистенції, сейтан став відомий у всьому світі, як рослинний замінник м'яса.

karob

Кероб - солодкий порошок з м'якоті плодів (стручків) ріжкового дерева. У вегетаріанських і сироїдскіх цукерках все що виглядає як шоколад, насправді кероб. За смаком кероб-порошок трохи нагадує какао-порошок, тільки дуже солодкий. Кероб рекомендується, як замінник какао та цукру (шоколаду) хворим на цукровий діабет і людям з надмірною вагою. На відміну від какао-бобів, кероб солодкий сам по собі і не вимагає при приготуванні солодощів додавання рафінованого цукру. Кероб на 8% складається з протеїну і містить вітаміни А, В, В2, В3 і D. У ньому міститься багато кальцію, фосфору, калію і магнію, а також в ньому містяться в формі що добре засвоюється в організмі залізо, мідь, нікель і марганець і барій. На відміну від кави і какао, кероб не містить психотропних речовин: кофеїну і теоброміну, які є в шоколаді і які викликають звикання та алергію.

paneer

Панір - це домашній свіжий сир. Видаливши з нього надлишки вологи, його можна додавати в супи і овочеві страви або їсти прямо так. Пресований панір можна використовувати для приготування солодощів або, нарізавши кубиками, додавати в овочеві страви у сирому або смаженому вигляді.

Гхі - культовий продукт в індійській, ведичної кухні. Гхі це особливим чином (довше ніж ми звикли) топлене масло з молока корови або буйволиці. У процесі отримання гхі випаровується вся рідина і залишається тільки чистий, бурштинового кольору молочний жир. Перетоплене таким чином масло має більш концентрований смак і, крім того, його можна нагрівати майже до 190 ° С, а це - ідеальна температура для смаження і тушкування. Ароматизовані топлені масла, приготовані з каррі, свіжим імбиром, куркумою, горошком чорного перцю або стручками зеленого перцю, дозволяють отримати необхідний у кожному конкретному випадку відтінок смаку.

lassi

Дахі, лассі - так називається індійський кисляк і, відповідно традиційний прохолодний напій що готується знього. Найпростіший варіант лассі - це добре збита суміш дахі (йогурту), води, солі і спецій. Так само лассі роблять і солодким. Для цього дахі змішують з фруктами, наприклад манго, бананами, і полуницею і додають мед або цукор: фрукти спочатку подрібнюють з медом, і тільки після заливають сумішшю дахі і льоду.

Масала (гарам) - це суміш спецій - кумін, коріандр, кардамон, кориця, гвоздика, перець - гармонійний баланс солодкого, гострого і горіхового смаків. На гінді "гарам" означає "теплий", а "масала" - "суміш спецій". Спеції, використані в Гарам Масала дійсно "зігрівають", тому вони незамінні в холодну погоду і зимовий сезон для тих, хто схильний до простудних захворювань і переохолодження. Використовується для супів з бобів і гороху, смажених закусок, соусів, овочевих салатів і вінегретів, солодких страв, гарячого трав'яного чаю і фруктових (особливо яблучного і грушевого) напоїв. Є універсальним засобом, здатним надавати їжі неповторний смак і аромат. Якщо ви у назві страви або напою бачите «масала» це означає, що тут присутній букет спецій особливої ​​насиченості.

Смачного!

Текст: Граня Гайдукевич

comments powered by Disqus

Рекомендуємо

Libido.UA – Знайомства серйозні та не дуже